HVILKE RETTIGHETER HAR JEG ETTER HOVEDTARIFFAVTALEN FOR STAT OG KOMMUNE (HTA) HVIS JEG FÅR EN YRKESSKADE ELLER YRKESSYKDOM?

Hvis du er ansatt i stat eller kommune og får en yrkesskade eller yrkessykdom, kan du ha krav på erstatning etter reglene i Hovedtariffavtalen (HTA) for stat og kommune. Overraskende få er klar over denne ordningen.

 

Du kan også ha krav på erstatning etter yrkesskadeforsikringsloven, men du kan bare velge ett av regelsettene. Forskjellene i utbetaling kan være store. En advokat kan hjelpe deg med å velge regelsettet som gir deg den beste erstatningen.

 

 

Hva er forskjellen mellom erstatning etter yrkesskadeforsikringsloven og erstatning etter HTA?

 

For det første er det forskjeller ved fastsettelsen av medisinsk invaliditet og ervervsmessig uførhet. Etter yrkesskadeforsikringsloven og HTA stat er det forsikringsselskapet i samråd med medisinske spesialister som bestemmer den medisinske invaliditet og ervervsmessige uførhet. Etter HTA kommune er det derimot NAV som bestemmer ervervsmessig uførhet og medisinsk invaliditet (idet forsikringsselskapene og skadelidte er bundet til den vurdering NAV har kommet til i trygdesaken).

 

For det andre er det forskjeller på erstatningspostene du kan kreve erstattet. Både yrkesskadeerstatningsloven og HTA stat erstatter påførte og fremtidige utgifter, påførte og fremtidige inntektstap, menerstatning og forsørgertap. HTA kommune erstatter derimot ikke utgifter.

 

For det tredje er det forskjeller for dekning av inntektstapet. Både HTA kommune og stat dekker inntektstap med maksimalt 15 G hvis du er 100% ervervsmessig ufør. G er en forkortelse for grunnbeløpet og er en sats som bestemmes av staten hvert år. Per 2017 ligger 1 G på 93 634 kroner. Utbetalinger etter HTA er skattefrie. Yrkesskadeforsikringsloven dekker imidlertid inntektstap på 22–30 G ved 100 % ervervsmessig uførhet, avhengig av hvor mye du har tjent før skaden. Beløpet blir imidlertid justert avhengig av om du er eldre eller yngre enn 45 år. Erstatning etter HTA blir derimot ikke aldersjustert. Etter yrkesskadeforsikringsloven må du skatte av påførte inntektstap.

 

For det fjerde er det forskjeller for menerstatning. Yrkesskadeforsikringsloven gir krav på 0,75–5,5 G. Menerstatningen er avhengig av graden av medisinsk invaliditet og skal justeres etter alder. HTA gir krav på 1–3 G avhengig av den medisinske invaliditeten, men justeres ikke etter alder.

 

For det femte er det forskjeller på utbetalinger ved skade på vei til og fra jobb. HTA dekker – i motsetning til yrkesskadeforsikringsloven – skade oppstått på vei til og fra jobb. Dersom du for eksempel sklir på isen på vei til jobben og blir påført en hodeskade, har du rettigheter etter HTA.

 

 

Hvordan vet jeg hva jeg bør velge?

 

I valget av regelsett vil følgende forhold være av betydning:

 

• Alder. Dersom du er dekket av HTA og blir skadet i høy alder, vil det mest sannsynlig være mer gunstig å velge erstatning etter HTA. Etter HTA blir inntektstapet ikke redusert med alderen.

 

• Størrelsen på utgiftstapet. Dersom skaden har ført til at du har behov for kostbare hjelpemidler, har du mest sannsynlig et høyt utgiftstap. Da kan det være gunstigere å velge erstatning etter yrkesskadeforsikringsloven siden HTA ikke dekker utgifter.
error: Content is protected !!