VIL DET PÅVIRKE ERSTATNINGEN AT JEG HAR MEDVIRKET?
Hvis du på en eller annen måte har medvirket til at du har blitt skadet – du har for eksempel løpt fort ut i veien eller glemt å ta på bilbelte – kan det få konsekvenser for erstatningen.
Når får jeg avkortning i erstatningen?
For at erstatningen din skal kunne avkortes (reduseres), er det et vilkår at du har medvirket til skaden med vilje eller uaktsomhet, det vil si at du kan bebreides for at du er blitt skadet. Det avgjørende for om du kan bebreides, er om du har handlet slik som det forventes av en normalt aktsom person i samme situasjon. For eksempel er det forventet – og lovpålagt – at du bruker bilbeltet når du sitter i en bil. Hvis du får en større skade enn du ellers ville hatt fordi du har glemt å bruke bilbelte, er du å regne som uaktsom. Dette kan føre til at erstatningen din avkortes.
Ikke alle former for uaktsomhet vil føre til avkortning i erstatningen. Hvis du bare er lite å laste, vil erstatningen din ikke avkortes. Tanken er at dagligdagse «feil» som gjøres i trafikken, ikke skal føre til at du får lavere erstatning. Hvis du for eksempel tar et lite steg ut i veien fra fortauet for å komme forbi en annen fotgjenger og deretter blir påkjørt, kan nok det anses som uskyldig uaktsomhet som ikke fører til avkortet erstatning.
Merk at det uansett vil være krav om at uaktsomheten har sammenheng med skaden. Dersom skaden ville skjedd uansett, eller dersom skaden hadde blitt like omfattende uavhengig av uaktsomheten, kan det ikke skje en avkortning.
Hvor mye vil erstatningen min avkortes med?
Det er vanskelig å si hvor mye avkortning du vil få i erstatningen som følge av medvirkning. Et utgangspunkt vil være hvor uaktsom du har vært, hvor mye dette hadde å si for at skaden skjedde, hvor stort omfang skaden har, og eventuell skyld hos den som skadet deg, osv. For eksempel vil du normalt få mindre avkortning hvis du er påført en stor skade. I skader etter trafikkulykker finnes det etter hvert mye rettspraksis som gir veiledning.
Noen har tegnet en ekstra passasjerulykkesforsikring som kommer den skadde passasjeren til gode. For at det skal skje en avkortning i denne forsikringen, må passasjeren ha opptrådt grovt uaktsomt (se forsikringsavtaleloven § 13-9). Eksempelvis vil passasjeren kunne få avkortning i erstatningen dersom både han og føreren var påvirket av alkohol under bilturen.
Har du yrkesskadeforsikring, kreves det også grov uaktsomhet for at det skal kunne skje en avkortning i erstatningen (se yrkesskadeforsikringsloven § 14). Dette vil være viktig for yrkessjåfører som blir skadet i trafikkulykke mens de arbeider.