Legemiddelskader

LEGEMIDDELSKADER

Dersom man blir påført en personskade etter bruk av et legemiddel kan man ha krav på erstatning. Legemiddelskader skiller seg fra andre pasientskader ved at de knytter seg til innholdet i medisinen som sådan, ikke til selve helsehjelpen.

 

 

Hva er en legemiddelskade?

 

En legemiddelskade er en personskade påført som følge av bruken av et legemiddel. Det er egenskaper ved innholdet i legemiddelet som kan gi skaden. Typiske legemiddelskader vil kunne være leversvikt, nyresvikt og blødninger.

 

Legemiddelskader omfatter personskader påført etter bruk av både reseptbelagte og ikke-reseptbelagte legemidler. Det omfatter også personskader påført etter deltakelse i legemiddelførsøk.

 

 

Og, hva er det som ikke er en legemiddelskade?

 

Skillet mellom legemiddelskader og pasientskader er ikke alltid klart. Det er allikevel noen typetilfeller som er pasientskade, og ikke legemiddelskade:

 

• Legen har skrevet ut feil resept eller angitt feil dosering
• Man får feil medisin eller dosering under et sykehusopphold
• Apoteket gir ut feil legemiddel

 

I tillegg har man ikke krav på erstatning dersom legemiddelskaden er forårsaket av feil bruk (ikke fulgt brukerveiledningen).

 

 

Hva skal til for å få erstatning for en legemiddelskade?

 

Det er legemiddelprodusenten eller importøren som er ansvarlig for personskader påført som følge av bruken av et legemiddel. Alle legemiddelprodusenter og importører er pliktet til å tegne ansvarsforsikring i Norsk Legemiddelforening eller Legemiddelforsikringspoolen. Det er allikevel Norsk pasientskadeerstatning (NPE) som behandler alle saker om erstatning etter en legemiddelskade, og kravet skal derfor sendes til Norsk Pasientskadeerstatning.

 

Utgangspunktet er at skaden må skyldes bivirkninger fra legemiddelet, og at det ikke er rimelig at den skadelidte skal tåle skaden. Det vil si at den skadelidte må tåle noen bivirkninger (særlig kjente/normale) fordi de positive effektene ved legemiddelet er større enn de negative.

 

 

Ved vurderingen av om personskaden er noe skadelidte må tåle legges det særlig vekt på følgende momenter:

 

• Helsetilstanden før bruken av legemiddelet sammenlignet med helsetilstanden etter bruk
• Hvor viktig legemiddelet var i behandlingen
• Om bivirkningene var uventet eller kjente og normale
• Den påførte personskades art og omfang

 

Det må også være årsakssammenheng mellom den påførte skade og bruken av legemiddelet. Det vil si at det er sannsynlig at bruken av legemiddelet har ført til den aktuelle skaden. Det er medisinske spesialister som vurderer årsakssammenhengen.

 

Det må også foreligge et økonomisk tap for at man skal ha krav på erstatning etter en legemiddelskade. Man har i utgangspunktet krav på full erstatning.

 

For å ha krav på erstatning må man ha sendt saken til Norsk pasientskadeerstatning innen 3 år fra man har fått kunnskap om at skaden skyldes legemiddelbruk. NPE behandler bare legemiddelskader dersom legemiddelet er gitt etter 1. juli 1989. Ved legemidler gitt før dette må kravet rettes direkte til legemiddelprodusenten.
error: Content is protected !!