HVA HAR JEG KRAV PÅ OM JEG SKADER MEG PÅ FRITIDEN?

Se også huskeliste ved fritidsulykker.
 
Hvis du helt eller delvis ikke kan jobbe fordi du har skadet deg i en fritidsulykke, har du krav på sykepenger fra arbeidsgiveren og senere NAV. Du kan få sykepenger i opptil 52 uker. Sykepenger skal kompensere den lønnen du ellers ville fått om du hadde jobbet.

 

 

Hva er arbeidsavklaringspenger?
Hvis du fortsatt ikke kan jobbe etter at sykemeldingsperioden er over, kan du søke NAV om arbeidsavklaringspenger (AAP). Du har rett på AAP om du er i aktiv behandling, deltar på arbeidsrettet tiltak eller får annen oppfølgning med sikte på å skaffe eller beholde jobben.

 

Dersom skaden din blir varig, kan du senere søke om varig eller tidsbegrenset uføretrygd. AAP og uføretrygd dekker omtrent to tredjedeler av sykepengene. Du vil derfor oppleve en nedgang i inntekten. I noen tilfeller kan en fritidsulykkeforsikring også dekke inntektstapet ditt utover det folketrygden dekker.

 

Du kan også få erstattet utgifter du har i forbindelse med skaden. Eksempler på slike utgifter er økt transport, medisiner, behandlinger osv. Det er derfor viktig at du sparer på kvitteringer, parkeringsbilletter, kontoutskrifter o.l., slik at du kan dokumentere økonomisk tap. Forsikringsselskapet kan foreta en akontobetaling – en delerstatning – underveis for å dekke dine løpende utgifter etter skaden.

 

 

Hvordan vurderes personskaden?
For at du skal kunne ha krav på videre trygdeytelser, må skaden være varig. Det innebærer at skaden må ha en varighet på 10–15 år. Skaden trenger imidlertid ikke å være livsvarig. Som regel vil en omfattende skade være varig.

 

Spesialister vil fastsette omfanget av personskaden i en spesialisterklæring. Erklæringen vil si noe om hva årsaken til plagene er, hvilket omfang plagene har, og hvilken betydning skaden har for helsen og arbeidsevnen din. Hvilken spesialist du velger, er svært viktig fordi det har stor betydning for erstatningsoppgjøret. Det er derfor viktig at du rådfører deg med en advokat slik at dere sammen kan finne frem til riktig spesialist.

 

Forsikringsselskapet har krav på å få nødvendige dokumenter (journaler, trygdesaksdokumenter, ligningsutskrifter o.l.). En advokat kan hjelpe deg med å innhente informasjon og ta korrespondansen med forsikringsselskapet slik at ting går riktig for seg.

 

 

Domstolsbehandling
Er du uenig med forsikringsselskapet om erstatningen, kan du ta saken inn for domstolene. Det vil da være nødvendig med advokathjelp.
error: Content is protected !!