HVORDAN FOREGÅR EN YRKESSKADESAK?

Hva må jeg gjøre etter ulykken?
Det er svært viktig at du oppsøker lege med en gang etter arbeidsulykken. Du bør gå til lege jevnlig og beskrive plagene du opplever. Utførlige og korrekte journaler vil være viktige bevis for å vise sammenhengen mellom arbeidsulykken og skaden eller sykdommen. Se huskeliste ved skade.

 

I tillegg må du gi beskjed til forsikringsselskapet som har ansvar for skaden. Det ansvarlige forsikringsselskapet er det selskapet arbeidsgiveren har tegnet yrkesskadeforsikring i. I tillegg må NAV få beskjed om yrkesskaden for å godkjenne skaden som en yrkesskade. Arbeidsgiveren skal i utgangspunktet gi beskjed til både forsikringsselskapet og NAV, men ofte blir dette glemt. Sørg derfor å følge opp at dette er gjort. Se de ulike skjemaene.

 

Mange har også krav på å få utbetalinger fra private forsikringer ved varig medisinsk invaliditet og/eller ervervsmessig uførhet. Slike forsikringer kan være reiseforsikringer, pensjonsforsikringer, forsikringer via fagforbund og forsikringer via ektefelle/samboer eller forelder. Disse selskapene må også få beskjed om skaden.

 

 

Hva har jeg krav på?
Om skaden eller sykdommen har ført til at du ikke kan jobbe, har du krav på sykepenger fra arbeidsgiveren og senere fra NAV. Du kan få sykepenger i opptil 52 uker, og de skal vanligvis kompensere den lønnen du ellers ville hatt.

 

Du har også krav på å få dekket utgifter som har sammenheng med skaden eller sykdommen, for eksempel økt transport, medisiner, behandlinger osv. Forsikringsselskapet kan utbetale akontobeløp – en delerstatning – underveis for at du skal kunne dekke det løpende tapet du har etter skaden. En forutsetning for at du skal få dekket økonomisk tap, er at du kan dokumentere det. Ta derfor vare på kvitteringer, parkeringsbilletter, kontoutskrifter osv.

 

Hvis du fortsatt ikke kan jobbe etter at sykemeldingsperioden er over, kan du få arbeidsavklaringspenger (AAP). Du har krav på AAP om du er i aktiv behandling, deltar på arbeidsrettet tiltak eller får annen oppfølgning med sikte på å skaffe eller beholde jobben. Husk at du ikke automatisk går over på AAP, men at du må levere søknad til NAV. AAP dekker omtrent 66 % av den normale inntekten. Du vil derfor oppleve en nedgang i inntekten. Dette tapet kan du imidlertid få dekket av forsikringsselskapet.

 

Dersom skaden og den reduserte arbeidsevnen din blir varig, kan du senere søke om varig eller tidsbegrenset uføretrygd. I praksis er det som regel nok med at skaden din vil ha en varighet på 10–15 år. Skaden må altså ikke være livsvarig.

 

 

Hvordan blir skaden min vurdert?
For at du skal ha krav på videre trygdeytelser og full erstatning fra forsikringsselskapet, må skaden bli vurdert som varig (se ovenfor).

 

Omfanget av skaden din vil bli fastsatt av en spesialist i en spesialisterklæring. Erklæringen vil si noe om hva som forårsaket plagene, hva slags omfang plagene har, og hvilken betydning skaden har for helsen og arbeidsevnen din. Hvem du velger som spesialist, er svært viktig fordi det har stor betydning for erstatningsoppgjøret. Erfarne advokater vil normalt ha verdifull kompetanse om hvilke sakkyndige som bør eller ikke bør benyttes.

 

 

Hva kan jeg få erstattet?
Det er du som er skadet, som må bevise hvilke tap du har. Erstatningspostene du kan kreve erstattet, er
• påførte utgifter
• fremtidige utgifter
• husholdtap (link til husholdtap)
• påført inntektstap
• tap i fremtidig inntekt
• menerstatning
• oppreisning
• forsørgertap
• tap for de pårørende og andre nærstående (link)

 

 

Hvordan fremsetter jeg erstatningskravet?
Når du har fått spesialisterklæring og skaffet oversikt over hvilket økonomisk tap, utarbeider du et erstatningskrav som du sender til
forsikringsselskapet. Alternativet er at du venter på at forsikringsselskapet kommer med et tilbud, men fordi det er du som er skadet,
som kjenner egen sak best, er det mest hensiktsmessig at du fremmer et krav først.

 

Flere av erstatningspostene baseres på kompliserte utregninger. Advokater har egne programmer som regner ut tapsposter slik som tapt
inntekt, tap i fremtidig inntekt og pensjonstap. Se mer om dette her.

 

 

Kan jeg ta saken for domstolene?
Om du blir uenig med forsikringsselskapet om erstatningen, kan du bringe saken inn for domstolene gjennom stevning. I en slik prosess
vil det stort sett alltid være lurt å ta kontakt med advokat.

 

Utgangspunktet i tvisteloven er at alle saker skal behandles for domstolene innenfor seks måneder etter søksmål. På grunn av stor pågang
og personskadesaker som regel reise medisinske spørsmål som krever medisinske sakkyndige og vurderinger, kan det likevel ta lengre tid
før saken behandles.
error: Content is protected !!