HVORDAN FOREGÅR EN TRAFIKKULYKKESAK?

Nedenfor følger en beskrivelse av hvordan gangen i en trafikkulykkesak kan være.

 

 

Hva må jeg gjøre etter trafikkulykken?
Det er viktig at du tar kontakt med lege så fort som mulig etter ulykken. I tillegg er det lurt at du oppsøker lege og/eller andre behandlere jevnlig og beskriver plagene du opplever. Utførlige og korrekte journaler er viktige bevis for å vise sammenhengen mellom trafikkulykken og skaden du har fått, se huskeliste.

 

I tillegg må du si fra til forsikringsselskapet som har ansvar for skaden. Mange har private forsikringer som gir rett til utbetaling ved varig medisinsk invaliditet. Eksempler på slike forsikringer er reiseforsikringer, pensjonsforsikringer, forsikringer via arbeidsgiver eller fagforbund og forsikringer via ektefelle/samboer eller forelder. Du melder fra til forsikringsselskapet gjennom skademeldingsskjema.

 

 

Hva har jeg krav på etter trafikkulykken?
Hvis du ikke kan jobbe på grunn av trafikkulykken, har du krav på sykepenger fra arbeidsgiveren og deretter NAV (se folketrygdloven kapittel 8). Du kan få sykepenger i opptil 52 uker. Sykepenger skal vanligvis dekke den lønnen du ellers ville fått om du hadde vært i arbeid.

 

Du kan også få erstattet utgifter som har sammenheng med skaden. Eksempler på utgifter kan være økt transport, medisiner og behandlinger. Forsikringsselskapet kan utbetale akontobeløp – en delerstatning – underveis for at du skal kunne dekke løpende tap etter skaden. Du bør derfor ta vare på kvitteringer, parkeringsbilletter, kontoutskrifter osv., for å dokumentere det økonomiske tapet du har hatt.

 

 

Hva er arbeidsavklaringspenger?
Hvis du fortsatt ikke kan jobbe etter at sykemeldingsperioden er over, kan du sende søknad til NAV om arbeidsavklaringspenger (AAP) (se folketrygdloven kapittel 11). Du har krav på AAP dersom du er i aktiv behandling, deltar på arbeidsrettet tiltak eller får annen oppfølgning med sikte på å skaffe eller beholde jobben. AAP dekker om lag 66 % av sykepengene. Du vil derfor oppleve en nedgang i inntekten. Inntektstapet kan du imidlertid få erstattet av forsikringsselskapet.

 

Dersom du får varig redusert arbeidsevne, kan du senere søke om varig eller tidsbegrenset uføretrygd (se folketrygdloven kapittel 12).

 

 

Hvordan vurderes skaden min?
Et vilkår for at du skal ha krav på videre trygdeytelser og full erstatning fra forsikringsselskapet, er at skaden må vurderes som varig. At en skade er varig, innebærer at den må ha en varighet på 10–15 år. Det kreves altså ikke at skaden må være livsvarig.

 

Spesialister vil fastsette omfanget av personskaden i en spesialisterklæring. Spesialisterklæringen vil fastslå årsaken til plagene, vurdere plagenes omfang, og si noe om hvilken betydning skaden har for skadelidtes helse og arbeidsevne. Hvem du velger som spesialist, er svært viktig fordi det har stor betydning for erstatningsoppgjøret. Det er derfor viktig å rådføre seg med en advokat for å sammen kunne finne frem til riktig spesialist.

 

 

Hva kan jeg få erstatning for?
Blir du skadet i trafikkulykke, kan du få et omfattende økonomisk tap. De erstatningspostene du kan kreve erstattet, er

 

påførte utgifter
• fremtidige utgifter (link til fremtidige utgifter)
•husholdtap (link til husholdtap)
påført inntektstap
• tap i fremtidig inntekt (link til tap i fremtidig inntekt)
menerstatning
oppreisning
forsørgertap
• tap for de pårørende og andre nærstående (link til erstatning for de pårørendes og andre nærståendes tap)

 

 

Hvordan setter jeg frem erstatningskravet?
Når du har fått spesialisterklæring og skaffet oversikt over det økonomiske tapet, sender du et erstatningskrav til forsikringsselskapet. Alternativt kan du avvente et tilbud fra forsikringsselskapet, men normalt er det mest hensiktsmessig at du fremmer et krav, ettersom du tross alt kjenner din egen situasjon best.

 

Flere av erstatningspostene baseres på kompliserte utregninger. Advokater har egne programmer som utregner noen av tapspostene slik som tapt inntekt, tap i fremtidig inntekt og pensjonstap. Se mer om dette her.

 

 

Hva gjør jeg om jeg er uenig med forsikringsselskapet?

 

Om du er uenig med forsikringsselskapet om erstatningen, kan du ta saken inn for domstolene. Det kan da være lurt å la seg bistå av en advokat som kan føre saken.

 

I utgangspunktet skal saken tas opp til behandling for domstolene innen seks måneder etter søksmål. På grunn av stor pågang og trafikkulykkesaker ofte reiser kompliserte medisinske spørsmål, må du likevel regne at det tar lengre tid.
error: Content is protected !!